Specials

VU KINDERSTAD AMSTERDAM INTERIOR

  • architecture
  • concepting

De VU Kinderstad, die gesitueerd is op het dak van het bestaand VU Medisch Centrum, maakt het de zieke kinderen mogelijk om, uit de onwennige sfeer in het ziekenhuis te ontsnappen en familie en vrienden te kunnen ontmoeten en allen even laten vergeten dat het kind ziek is. Het concept was al snel duidelijk: Er Op Uit! Het ontwerp moet zo min mogelijk aan ‘ziekenhuis’ laten denken, hoewel het wel aan alle eisen van een ziekenhuisomgeving moet voldoen. De aandacht van de kinderen uit de ziekenhuisomgeving trekken. Dus geen gangen en kamers maar een open plein met gebouwtjes, straten en steegjes. Het ontwerp nodigt uit tot het verblijf in de open ruimte van het alomvattende speelplein. Op het speelplein bevinden zich, in sfeer verschillende, rustige, besloten ruimtes met specifieke functies. Het ontwerp is een spel van openheid en geslotenheid, van ontmoeten en terugtrekken. Een open ruimte als speelplein voor reuring en gesloten ruimtes voor rust. Het lichte paviljoen op het massieve gebouw, laat patiënt en bezoeker letterlijk en figuurlijk uit het ziekenhuis treden en inspireert hen om zich te richten op buiten. De referenties aan stad en natuur, zoals de materialisatie, het licht en het uitzicht op de hemel en het Amsterdamse bos, geven het gevoel ‘er op uit’ te zijn. De thema’s in het interieur refereren ook aan de wereld buiten het ziekenhuis: een trapveld met zicht op de Amsterdam Arena en regelmatig bezoek door de Ajax-spelers, een vliegtuig en verkeerstoren met zicht op landende vliegtuigen en zicht tot Schiphol, een raceauto met race-spel in de voorruit en blik op de A10. Het concept Er Op Uit konden wij tot in detail doorvoeren met bij voorbeeld maximaal glas voor uitzicht zonder belemmeringen in gevels en dak, ruimten die door gevel en dak heen steken (geen harde grenzen binnen-buiten), een glijbaan tussen de verdiepingen, geen binnen- maar buitenverlichtingsarmaturen en natuurlijke materialen (of prints daarvan waar de hygiëne dit vereiste).

Vergelijk graag de getoonde concept schema’s, de visualisaties van de fase prijsvraag en de foto’s van het gerealiseerde werk om te zien hoe krachtig een goed concept doorwerkt tot het gebouwde resultaat.

Na het winnen van de prijsvraag hebben wij voor exterieur en interieur gewerkt aan de concepting, alle ontwerpfases, de werkvoorbereiding, de bouwbegeleiding, -management en directievoering en coördinatie van diverse stakeholders zoals de sponsoren gewerkt.

Kijk ook naar een beschrijving van het gerealiseerde exterieur.

EERSTE PRIJS BNA JA PRIJSVRAAG
CREATIVE AWARD JAPAN VOOR ‘BEST DESIGN FOR MED. CENTER’
GENOMINEERD VOOR DE ARCHITECTUURPRIJS GEVEL TOTAAL,
DE GOUDEN AMSTERDAMSE ARCHITECTUURPRIJS IN 2008
PHILIPS LED-AWARD VOOR DE ENTREETUNNEL
NVTG BOUWAWARD 2010 BIJZONDERE CATEGORIE

SPONGE ARCHITECTS & RUPALI-GUPTA i.s.m. IOU ARCHITECTURE
PROJECTARCHITECTEN: B. VAN RHEENEN, R. GUPTA EN R.POUW

SPONGE werkt ook aan andere projecten in de zorg, bij voorbeeld binnen het architectencollectief