Specials

VU KINDERSTAD AMSTERDAM EXTERIOR

  • architecture
  • concepting

De VU Kinderstad, die gesitueerd is op het dak van het bestaand VU Medisch Centrum, maakt het de zieke kinderen mogelijk, uit de onwennige sfeer in het ziekenhuis te ontsnappen en familie en vrienden te kunnen ontmoeten en allen even laten vergeten dat het kind ziek is. Het concept was al snel duidelijk: Er Op Uit! De optopping gaat daarom zo min mogelijk relatie aan met de bestaande onderbouw door een terugspringende voed op de negende verdieping en overstekken op de tiende verdieping te maken. De grens tussen buiten en binnen wordt vervaagd door grote glasgevels rondom en door de gevel en het dak heen stekende ruimten met referenties naar de natuur. Het gebouw gaat een relatie aan met de omgeving en lijkt ‘licht’ op het dak te staan door de reflecterende afwerking van de gevels. Het glas reflecteert de lucht. Achter de niet transparante delen van de gevels bevinden zich speciaal gemaakte tegels van drie verschillende soorten titanium die onder verschillende hellingshoeken zijn geplaatst. Ook aan de onderkant van de overstekken is dit principe toegepast. Titanium reflecteert het omgevingslicht als geen ander materiaal, zeker met de verschillende hellingshoeken. Dit laat het gebouw, afhankelijk van de tijd van de dag, het weer en de jaargetijden, veranderen en voorkomt donkere plafonds onder de overstekken. De door de gevels heen stekende ‘boxen’ en de onregelmatige afstanden van de gevelstijlen maken het geheel speels en luchtig.

Vergelijk graag de getoonde concept schema’s, de visualisaties van de fase prijsvraag en de foto’s van het gerealiseerde werk om te zien hoe krachtig een goed concept doorwerkt tot het gebouwde resultaat.

Na het winnen van de prijsvraag hebben wij voor exterieur en interieur gewerkt aan de concepting, alle ontwerpfases, de werkvoorbereiding, de bouwbegeleiding, -management en directievoering en coördinatie van diverse stakeholders zoals de sponsoren gewerkt.

Kijk ook naar een beschrijving van het gerealiseerde interieur.

EERSTE PRIJS BNA JA PRIJSVRAAG
CREATIVE AWARD JAPAN VOOR ‘BEST DESIGN FOR MED. CENTER’
GENOMINEERD VOOR DE ARCHITECTUURPRIJS GEVEL TOTAAL,
DE GOUDEN AMSTERDAMSE ARCHITECTUURPRIJS IN 2008
PHILIPS LED-AWARD VOOR DE ENTREETUNNEL
NVTG BOUWAWARD 2010 BIJZONDERE CATEGORIE

SPONGE ARCHITECTS & RUPALI-GUPTA i.s.m. IOU ARCHITECTURE
PROJECTARCHITECTEN: B. VAN RHEENEN, R. GUPTA EN R.POUW

SPONGE werkt ook aan andere projecten in de zorg, bij voorbeeld binnen het architectencollectief