Concepting

VU KINDERSTAD AMSTERDAM

De VU Kinderstad, die gesitueerd is op het dak van een bestaand ziekenhuisgebouw, maakt het de zieke kinderen mogelijk om, buiten het onwennige verblijf in het ziekenhuis, familie en vrienden te ontmoeten. Het ontwerp moet zo min mogelijk aan ‘ziekenhuis’ laten denken, hoewel het wel aan alle eisen van een ziekenhuisomgeving moet voldoen. Het concept was al snel duidelijk: Er Op Uit! De aandacht van de kinderen uit de ziekenhuisomgeving trekken. Dus geen gangen en kamers maar een open plein met gebouwtjes, straten en steegjes. Een open ruimte als speelplein voor reuring en gesloten ruimtes voor rust. Een opbouw die zich ook van buiten onderscheidt van het bestaande ziekenhuisgebouw, uitzicht geeft op de omgeving en opgaat in zijn omgeving (de lucht). Een trapveld met uitzicht op de Arena. Een nagebouwd vliegtuig met uitzicht op Schiphol. Een echte raceauto met uitzicht op de snelweg. Tot in detail konden we het concept Er Op Uit tijdens de realisatie doortrekken: Natuurlijke materialen of referenties hiernaar. Maximaal glas voor uitzicht zonder belemmeringen in gevels en dak. Ruimten die door gevel en dak heen steken (geen harde grenzen binnen-buiten). Geen binnen- maar buitenverlichtingsarmaturen. E.z.v.

Kijk naar de vergelijking van de beelden in de fase prijsvraag en het gerealiseerde gebouw hier om te zien hoe krachtig een goed concept doorwerkt tot het gebouwde resultaat.

Kijk naar een beschrijving van het gerealiseerde exterieur en het interieur.

Kijk naar een beschrijving van de prijsvraag.

EERSTE PRIJS BNA JA PRIJSVRAAG
CREATIVE AWARD JAPAN VOOR ‘BEST DESIGN FOR MED. CENTER’
GENOMINEERD VOOR DE ARCHITECTUURPRIJS GEVEL TOTAAL,
DE GOUDEN AMSTERDAMSE ARCHITECTUURPRIJS IN 2008
PHILIPS LED-AWARD VOOR DE ENTREETUNNEL
NVTG BOUWAWARD 2010 BIJZONDERE CATEGORIE

SPONGE ARCHITECTS & RUPALI-GUPTA i.s.m. IOU ARCHITECTURE
PROJECTARCHITECTEN: B. VAN RHEENEN, R. GUPTA EN R.POUW

SPONGE werkt ook aan andere projecten in de zorg, bij voorbeeld binnen het architectencollectief