Competitions Buildings

SILO AMSTERDAM

Dit is een plan voor het hergebruik van een silo op Zeeburgereiland in Amsterdam door deze zoveel mogelijk in zijn puurste vorm te behouden. Zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde. Geen maximale programmatische invulling, maar een bescheiden plan waarin yoga en meditatie voorop staan. Op de silo een ingetogen opbouw voor een boutique hotel, dat als een kroon luchtig op de ‘zware’ silo staat. Licht speelt een prominente rol. De naar binnen gekeerde yoga- en meditatieruimten zijn geplaatst in de silo. Zij kijken uit op het de betonnen schil van de silo en worden van bovenaf van daglicht voorzien. Zonlicht komend vanaf het zuiden dringt door het gebouw naar de ‘donkere’, op het noorden gelegen, entreezijde. Tot slot zal de binnenzijde van de silo, waar regen en wind een vrije spel hebben, verrijkt worden met bomen en planten in contrast met het verweerde beton. ‘s Avonds licht de opbouw van het hotel op als een nieuw, trots baken van het Zeeburgereiland. De leegte van de silo, waar voorheen het rioolwater in stond, wordt ingezet om de ‘leegte’ binnen yoga en meditatie te ervaren om beweging, leven en zingeving te vinden. Een rustpunt in de dynamische stad en wijk met een fascinerend lichtspel en een magisch ‘oog’ naar de lucht.

SPONGE, ARCHITECTS & Robin Kerssens